17.05.2023

Obavezne stavke ugovora o najmu i proces unajmljivanja

Obavezne stavke ugovora o najmu i proces unajmljivanja

Najam stana je za mnoge ljude pitanje životnog stila, jer se ne žele vezati za jedno mjesto, grad ili lokaciju. Jednostavno, ne žele dodatne obveze i brigu o vlasništvu. No, ima i onih kojima je proces unajmljivanja trenutno jedina opcija dok ne steknu vlastitu nekretninu. 
Bez obzira je li riječ o životnom odabiru ili trenutnim mogućnostima svima je u interesu da se maksimalno zaštite u procesu unajmljivanja. A tome služi ugovor o najmu stana.

Cijena stanova za najam

Stanovi za najam, pogotovo u većim gradovima su poprilično poskupjeli.  Više je razloga tu uključeno. Prvo, završetkom koronakrize studenti su se vratili na fakultete i trebaju negdje i živjeti. Drugo, veliki broj dobrih stanova iznajmili su stranci. Primjerice, Zagreb je i poslovno atraktivna lokacija, pa mnogi s poslom sele i svoje obitelji. I treće, povratkom turista stanovi za dugoročni najam vraćeni su natrag u kratkoročni najam - što je sve utjecalo i na cijene.

U takvoj situaciji svi onda gledaju da, kad već plaćaju, imaju pristojan, održavan podstanarski stan u kojem će se osjećati sigurno. Ni najmodavcima nije svejedno kakve će podstanare imati. Ipak je riječ o vrijednoj imovini.

Činjenica je da se na početku najma najčešće najmodavac i najmoprimac ne poznaju, pa je poželjno ostvariti odnos povjerenja na korist obje strane. Sve treba biti jasno otpočetka, a to je najjednostavnije definirati papirnato – ugovorom o najmu stana.

Kakvi se stanovi za najam najviše traže

Kod nas se u 99 posto slučajeva traže namješteni stanovi. Razina uređenja i lokacija bitno utječu na cijenu mjesečne najamnine. Potpuno renoviran stan, ako je riječ o prvom useljenju i nalazi se u blizini fakulteta, bolnica ili drugih važnih sadržaja postići će puno bolju cijenu na tržištu.
Novogradnja ili potpuno renoviran stan s novim namještajem, brzo će nestati iz ponude. Pogotovo stranci uzimaju takve stanove na boljim lokacijama. Oni nemaju problem s budžetom koliko s pronalaskom nekretnine. Jer, ekskluzivnijih nekretnina za najam nedostaje.

Skuplje podstanarstvo zadaje muke studentima i utječe na kvalitetu njihova života.
Manji stanovi u tramvajskoj zoni postižu više cijene, pa je coliving ili cimerstvo u većim stanovima često najpovoljnija opcija za mlade ljude.
U svakoj opciji, od useljenja do iseljenja, za najmodavca i najmoprimca važno je da se poštivaju pravila igre.

Primjer ugovora o najmu stana
Svatko tko je investirao u nekretninu za najam, želi naravno i zaštiti svoju imovinu. A i podstanari žele jasnu situaciju, i nije im zgodno kad ih vlasnik preko noći obavijesti da se moraju iseliti. Zato mi kao agencija svojim klijentima uvijek savjetujemo potpisivanje ugovora o najmu. I ne samo to, solemnizirajte ga kod javnog bilježnika.

Treba razlikovati klasičnu ovjeru ugovora od solemnizacije. Ugovorom o najmu koji se ovjeri, javni bilježnik ne odgovara za sadržaj, on ovjerava samo potpis. Kod solemnizacije javni bilježnik upućuje u sve klauzule jednu i drugu stranu.
Minimum koji primjer ugovora o najmu mora sadržavati su podaci o ugovornim stranama, opis stana ili dijela koji se iznajmljuje, visina najamnine, vrijeme trajanja najma, odredbe o održavanju i primopredaji. U ugovor se može dodati sve što obje strane smatraju prihvatljivim. 

Važno je istaknuti na koji način se plaća najamnina i režije. U interesu je vlasnika da navede da se stan ili njegovi dijelovi ne smiju davati u podnajam i da se ne smije koristiti za bilo koju drugu svrhu osim stanovanja, da se poštuje kućni red i slično.

Ugovori štite i podstanare. Ono što mi za naše klijente stavljamo u ugovor o najmu je mogućnost vlasniku da može doći jednom mjesečno uz prethodnu najavu, pregledati stanje stana. Jer, kako vlasnici imaju ključeve znaju dolaziti nenajavljeno, za vrijeme dok najmoprimca nema što inkomodira njihovu privatnost. Svakako, poželjno je staviti i otkazni rok od barem mjesec dana i za jednu i za drugu stranu.

Polog kao dodatna zaštita

Iz naše prakse vam možemo prenijeti vrijedan savjet:  ako neka strana odbije i pomisao na ugovor i njegovu solemnizaciju - nešto tu ne štima i potencijalno možete imati probleme. Još jedna zaštita za vlasnike je polog, iz kojeg se mogu namiriti u slučaju štete.
Polog se daje uobičajeno u visini jedne stanarine. Kod ekskluzivnih stanova sa skupim namještajem se traže dvije i tri mjesečne najamnine. Naravno, ukoliko se ustanovi da pri iseljenju nema nikakve štete, kad najmoprimac izlazi iz stana, najmodavac je dužan vratiti polog.

A kako će se obje strane složiti da se stan vraća u prvobitnom stanju? Mi tu imamo dobru praksu! Na početku najma agencija za svog klijenta napravi primopredajni zapisnik kao evidenciju trenutnog stanja. Sve detaljno popišemo i fotografiramo, tako da se može utvrditi činjenično stanje prije i poslije.

I na taj način se mogu izbjeći nepotrebni nesporazumi. Ako se sami ne snalazite, trebate savjet ili stručnu pomoć oko najma nekretnine,  javite nam se - bilo da ste najmoprimac ili najmodavac.