20.02.2023

Poticaji na kupnju stana 2023 - APN ili bez APNa?

Poticaji na kupnju stana 2023 - APN ili bez APNa?

Isplati li se učiniti još koji korak više i iskoristiti mogućnost koju nude državni poticaji na kupnju stana? Ako se ovo pitate vjerojatno ste vrlo blizu odluke da steknete svoju prvu nekretninu, što je samo po sebi poprilično zahtjevan iskorak. Uz sav stres koji kupoprodaja sama po sebi zna izazvati, za APN natječaj valja uložiti dodatan napor, raspitati se o uvjetima i prikupiti potrebnu dokumentaciju. Uspijete li, država vam plaća minimalno 30 posto mjesečnog troška za stambeni kredit. 

No, sve počinje pronalaskom nekretnine koja će zadovoljiti vaše potrebe. S APN-om ili bez njega vaš cilj je pronaći dom iz snova, zar ne? Ako je to moguće uz novčanu potporu države, olakšat ćete si život, tj kućni proračun za najmanje 5 godina otplate kredita.
 
Je li kupnja stana preko APN-a opcija za vas?
Ove godine 20.ožujka kreće zadnji APN natječaj u sadašnjem obliku jer Zakon o subvencioniranju ima rok trajanja i ističe krajem godine. Ako kalkulirate je li kupnja stana preko APN-a opcija za vas evo popisa osnovnih stvari koje morate znati:  

  • Uz subvencionirani kredit se može kupiti stan/kuća (s uporabnom dozvolom) ili se financira izgradnja kuće.
  • Zahtjev mogu predati građani s prebivalištem na području RH koji nisu stariji od 45 godina
  • Prijavitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan/kuću ili u vlasništvu ima samo jedan stan/kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće
  • Morate biti kreditno sposobni
  • Maksimalan iznos koji država subvencionira je 100.000 eura, odnosno 1.500 eura po četvornom metru
  • Ukupni iznos kredita može biti i veći od 100.000 eura, ali se u tom slučaju razlika ne subvencionira 
  • Subvencija se dodjeljuje na minimalno pet godina, a plaća se najmanje 30 posto mjesečnog obroka ili anuiteta kredita


Kome se najviše isplati poticaj za kupnju prve nekretnine?

Mnogi još ne znaju da je ukinuta olakšica da se ne plaća porez na prvu nekretninu.   APN je tako posljednjih sedam godina mladim obiteljima jedini poticaj da se riješe podstanarstva. Najviši iznos subvencije je 51, najmanji 30 posto. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi. Tako se poticaj na kupnju prve nekretnine najviše isplati u slabije razvijenim mjestima, gdje možete računati na subvenciju za polovicu  anuiteta.
U gradovima poput Zagreba, Rijeke, Dubrovnika ili Splita država plaća 30 posto mjesečnog iznosa kredita. S obzirom na visoke cijene kvadrata u tim gradovima, svaka je pomoć dobrodošla.  
Kupnja stana preko APN-a se isplati i obiteljima s djecom. Subvencija se produljuje po svakom djetetu za 1 godinu. Ako se obitelj poveća rođenjem i posvojenjem djeteta, subvencija se dodatno produljuje za 2 godine, pa je to još jedna kvačica više na listi prednosti  APN kredita.

Kako pronaći odgovarajuću nekretninu za APN natječaj?
Mladi ljudi najčešće traže jednosobne ili dvosobne stanove s odvojenom spavaćom sobom, a to su ujedno i najtraženije nekretnine na tržištu. One se prodaju vrlo brzo, neke i prije nego izađu na tržište.
Obitelji s djecom pak traže trosobne stanove od oko 70 četvornih metara u kvartovima koji imaju razvijenu infrastrukturu, škole, vrtiće, trgovine i parkove.

Tražite li i vi takve nekretnine, a želite stići prijaviti se na proljetni APN natječaj,  obratite nam se za pomoć, jer agenti za nekretnine su svakodnevno na izvoru informacija. Starlingov tim stručnjaka će vas voditi kroz proces potrage za prvom nekretninom, pri čemu ćete biti sigurni da ste svaki korak odradili kako treba.


3 savjeta za kupnju prve nekretnine preko APN-a

Nije problem naći nekretninu, bilo da je riječ o kući, starogradnji ili novogradnji, problem može biti sve oko te nekretnine. Primjerice, jedan od uvjeta za kupnju preko APN natječaja je uporabna dozvola. Često ni vlasnici, prodavatelji stana, ne znaju kako i gdje provjeriti ima li zgrada uporabnu dozvolu. A uporabna dozvola je jedan od uvjeta za natječaj ili kredit općenito.

No, krenimo redom.

Prvo što morate napraviti i od čega sve kreće je potraga za nekretninom. Pregledajte što se nudi na tržištu, suzite izbor na dvije za vas prihvatljive opcije.
Znamo da tražite idealnu nekretninu, ali razmislite i o kompromisu koji će vam donijeti benefit. Primjerice, za cijenu uređenog jednosobnog stana u centru grada s odvojenom spavaćom sobom, možete dobiti trosoban stan u novogradnji u rubnim dijelovima grada.

Drugi savjet je da uvijek provjerite je li nekretnina legalna, ima li čiste papire.

I treće, uporabna dozvola je uvjet za kupnju stana preko APN-a. Provjerite na vrijeme postoji li taj dokument ili kad će biti dostupan ukoliko je riječ o novogradnji. 

Ako se ne snalazite sami, želite biti sigurni da ćete pronaći nekretninu i to onu koja udovoljava uvjetima za kupnju preko APN-a, javite nam se na vrijeme i s povjerenjem. Kupovina prve nekretnine može biti siguran i bezbolan proces.