17.05.2023

Vodič za kupnju stana - Što treba paziti kod kupnje stana ili kuće!

Vodič za kupnju stana - Što treba paziti kod kupnje stana ili kuće!


Kupnja stana i selidba su na samom vrhu ljestvice najstresnijih događaja u životu. Posebno se to odnosi na ljude koji kupuju svoju prvu nekretninu, jer žele vlastiti krov nad glavom. Naravno da je u tom procesu jako važan emotivni doživljaj: da nam se prostor svidi na prvu i da se u njemu možemo zamisliti u budućnosti. Ali, kako biste imali miran san u svom novom domu, sigurni da ste sve napravili kako treba,  donosimo vam vodič u kojem ćete doznati na što paziti kod kupnje stana ili kuće.


5. važnih koraka kod kupnje stana ili kuće

1. Napravite financijski plan

Na samom početku se pozabavite brojkama. Kupnja nekretnine je i financijski pothvat pa je preporuka da napravite realan plan troškova. Kad na papir stavite iznos novca s kojim raspolažete, bit će lakše odrediti i cilj – primjerice, koliki si stan možete priuštiti i na kojoj lokaciji. To posebno vrijedi ako planirate uzeti stan na kredit. Provjerite svoju kreditnu sposobnost i to netom uoči potrage, jer se uvjeti banaka mijenjaju.

Ne zaboravite uračunati i dodatne troškove koji će vas dočekati u nekoliko faza kupovine nekretnine: trošak odvjetnika, procjenitelja, naknada javnom bilježniku za ovjeru potrebnih dokumenata i porez na promet nekretninama, ako ste obveznik plaćanja.

2. Pronađite najbolju lokaciju za sebe 

Lokacija bitno utječe na cijenu kvadrata. Zapitajte se koji vam je dugoročni životni plan, recimo za idućih 10 godina. Vodite računa da će nekretnine na dobroj lokaciji bolje držati cijenu, ako ćete ga kasnije, zbog promijenjenih životnih okolnosti prodavati ili mijenjati za veći/manji.

Promislite što vam je osobno važno imati u neposrednoj blizini budućeg doma: škola, vrtić, park, tržnica, kakva je prometna povezanost za doći do posla.

Većina kupaca gleda konkretan kvart na koji su naučeni ili gdje su odrasli. Ali, preporuka je da uzmete u obzir i druge lokacije koje su možda nešto povoljnije, a zadovoljavaju kriterije koji su vama bitni. Koliko ste voljni promijeniti lokaciju za više kvadrata stambenog prostora?
Preporuka je da iskusite i druge kvartove koji su možda nešto povoljniji, a i dalje zadovoljavaju vama bitne kriterije.

3. Provjerite ima li nekretnina potrebne dokumente

Uvijek tražite na uvid dokumente. Osnovno što biste od prodavatelja za početak  trebali tražiti je vlasnički list, odnosno zemljišno-knjižni izvadak, zatim građevinska, uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju, ako je nešto bilo naknadno legalizirano.
Na vlasničkom listu pregledajte eventualne terete i aktivne plombe.  Provjerite o čemu se radi, jer nisu svi problematični. Puno nekretnina ima terete od banaka koji se odnose na stambene kredite trenutnih vlasnika. Kad je u pitanju  hipoteka na stan koji se kupuje potrebno je dogovoriti način kako otplatiti taj dug, kako bi se teret skinuo s teretovnice. 

4. Pitajte o nekretnini sve što vas zanima

Trenutnim vlasnicima postavite prava pitanja. Svakako se raspitajte o tome kakvi su susjedi, kolika je visina pričuve ako je riječ o stanu u stambenoj zgradi, jesu li brojila odvojena i koliko su visoke režije. Tu posebno pogledajte grijanje za zimske mjesece. Vrlo je korisno pitanje zašto se stan ili kuća prodaje, tu možete svašta doznati.  

5. Pronađite najbolju agenciju za sebe

Agencije za nekretnine su vaš saveznik i savjetnik u jednom od najvažnijih životnih pothvata. Osim pronalaska stana ili kuće po vašim parametrima potražnje, posao agenta za nekretnine je da vas uputi u kompletno stanje nekretnine. Upoznat će vas s dokumentacijom i osigurati da cijeli postupak bude pravno ispravan, bez  skrivenih problema.
U cijeni posredničke naknade, osim traženja pogodne nekretnine, prezentacija, pregovaranja oko cijene i prebacivanja režija, uključeni su i neki od dodatni troškovi. Provjerite zato unaprijed što vam sve agencija nudi.
 
S obzirom na visoke cijene kvadrata kupnja nekretnine je veliki korak i velika investicija i zato ne preskačite važne korake koji će vas najsigurnijim putem dovesti do vašeg doma iz snova.